Meganisi er en af de mange maleriske græske øer

Grækenlands mange øer er konstant populære som rejsemål. Faktisk i en grad så det virkelig er begyndt at bekymre de græske turistmyndigheder, fordi en del af øerne simpelt hen har for mange turister. Heldigvis findes der stadig mange øer, som ikke er forvandlet til ’destinationer’, selv om rejsebureauer altid er på udkig efter nye, fristende rejsemål. Meganisi blev lanceret af danske Primo Tours for et par år siden.

Meganisi er endnu en perle i den lange kæde af attraktive græske ø-destinationer. Endnu ikke overrendt og også rigtig mini, selv om navnet lyder modsat, og det er også begrænset, hvor mange der kan være på de kun 22 kvadratkilometer med strande, småbjerge, bakker og tre nuttede landsbyer. Jeg var med på en introtur og lovede mig selv at komme igen. Måtte det ske snart!

Megaidyl. Foto Johnni Balslev

Nyd ferien i slowmotion

Øen er en af De Ioniske Øer på den vestlige side af det græske fastland, hvor man også finder f.eks. Korfu, Zakynthos, Paxos og Ithaka, som Odysseus kom fra. Alle er de absolut værd at besøge, og især vil jeg også gerne gense Korfu efter mange år. Men her og nu drømmer jeg mig tilbage til Meganisi, som jeg kun fik snuset til dengang i efteråret 2016.

Fra lufthavnen i Preveza skal man med bus i halvanden time til byen Nidri, og herfra sejler færgen over til den lille, smukke charmetrold. Landskabet er kuperet, blomsterne myldrer frem, og husene er kønne og kulørte. Ordet malerisk falder lige for. Meganisi indbyder til sådan en rigtig ferie-ferie, hvor man ikke skal andet end at tage det helt roligt og nyde livet. Sådan har jeg tænkt mig det.

Jeg vil bare lade skønheden fylde min sjæl og opleve livet i slowmotion. Gå ned i gear og slet ikke skynde mig med noget som helst. Jeg har i sinde at tillade mig selv at være umanerligt doven, for den overskuelige ø er som skabt til at slappe af og gøre det uden dårlig samvittighed. Den er jo ellers noget, de fleste af os er rigtig dygtige til at belemre os selv med.

Sejlbåde og scootere

Jeg vil gå langsomt til den nærmeste landsby, som er Spartochori, hvis jeg igen bor på Esperides Resort Hotel, der er et af de få. Man kan også cykle eller ”scoote”, altså leje en scooter, og indtage øen i lidt større fart og stoppe hist og pist, når man har lyst. Katomeri og Vathi er de andre småbyer, som heller ikke er spor store, men alligevel fristende med deres små gader og krinkelkroge.

Idyllen råder på denne temmelig nye destination i Grækenland, hvor Primo Tours og Dansk Folkeferie har sat gang i en fredelig dansk invasion med sine rejser hertil i sommersæsonen. Lystsejlere har for længst fået øje på Meganisi, og i sæsonen bringer de godt med liv til den lille ø og ikke mindst til havnepromenaden i Vathi på nordøstkysten. Det megablå hav udenom er prikket til med hvide sejl.

Kolde drinks i skyggen hører med. Foto Johnni Balslev.

Onassis’ ø

Skulle man få lyst til lidt mere action, kan man f.eks. tage på udflugt til Papanikolis-grotten, hvor den ret store båd sejler ind og på det nærmeste kan ”vende på en tallerken”. Efter sigende skjulte en 65 meter lang ubåd sig her mellem togterne under 2. verdenskrig, men den ser ikke så stor ud udefra. På samme tur sejler man forbi og lægger også ind til en lillebitte strand på Skorpios – det eneste sted man må gå i land på denne ø.

Skorpios blev verdensberømt, da den græske skibsreder-multimillionær Aristoteles Onassis købte den i 1960’erne, og her giftede han sig med Jacqueline Kennedy i en kirke, der blev bygget til formålet. Et kæmpeopbud af pressefolk samlede sig tæt på i byen Nidri, og brylluppet var med til at sætte gang i turismen her omkring. Onassis ligger begravet på øen ligesom sine børn Christina og Alexander.

De døde ved hhv. selvmord og i en flyulykke, og familiehistorien blev som en græsk tragedie. Christinas datter Athina, nu 33, arvede øen, men ville ikke vide af den, og den blev solgt til en russisk milliardær. Eneste landgang tilladt for turister er i den lille bugt, hvor der få meter fra vandet er opsat høje hegn med sikkerhedsvagter bagved. Men på Skorpios – der har jeg sat fod!

Spise godt skal man også helst. Begge fotos er taget af Johnni Balslev.

Kuller eller cocktails

Får jeg alligevel lidt lilleø-kuller, så smutter jeg lige over med færgen til Nidri med masser af taverner, barer og butikker og får et skud heftigt turistliv undervejs i min stilleferie. Men ellers vil jeg på Meganisi muntre mig med at tage de mange trappetrin ned til den lille Porto Spilia-havn og strand. Turen op igen er knap så sjov, men så får jeg trods alt forbrændt en smule kalorier midt i dovneferien.

For midt i al den fredelige ugidelighed, græske salat, retsina, ouzo og varmt solskin er det nok så sundt at vandre lidt, bade, svømme og udforske de hyggelige landsbyer. Senere på dagen måske finde en cocktailbar, måske spise på Boom-Boom i Vathi, hvor cykler og scootere lige smutter tværs igennem, tage en tur i Thalassa Clothes & Wine Bar eller købe en smuk ting i den fine kunsthåndværksbutik i Katomeri.

 Højt til himlen

Esperides Resort Hotel har en super beliggenhed med vid udsigt til havet og den høje himmel – og til Skorpios. I baggrunden bjergene på fastlandet. Værelserne er fordelt på flere bygninger, og hotellet har midt i det hele en rummelig kombination af lounge og lobby med gode møbler og kunst, bar og restaurant, dejligt terrasse med frit og flot udsyn – og lækker pool med havudsigt inkluderet.

Havet strækker sig langt ud i horisonten og er den helt perfekte feriekulisse. Blåt er bare flot og godt for øjnene. Det eneste, der truer denne skønne scenografi, er mobiltelefonsnak, som kan være helt e: normt enerverende at lytte med på, når der ellers er helt stille. Det fik jeg anledning til at bemærke her. Så tager jeg hellere på Jammin’ In Paradise på Fanari Beach og lytter til reggaemusik. I august holdes sædvanligvis en hel lille reggaefestival her.

Læs også: Cypern i mit hjerte

Læs også: https://www.rejselykke.dk/varm-skoen-ferieoe-kalymnos/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *