Øen, landet og republikken Cypern er en af Middelhavets perler. Med sine bjerge, sine strande, interessante og charmerende byer og landsbyer og sit afslappede strandliv kan man snildt nyde sin ferie her i et velsignet klima. Skulle man have lyst til noget mere aktivt end at bade og sole sig, kan man vandre på f.eks. religiøse, kulturelle og andre tematiske ruter.
Man kan også dyrke vandsport, se på arkæologiske udgravninger, tage et kig på nogle af de mange kirker, klostre og museer, gå tur i vinmarker og olivenlunde – eller gispe over de forrevne klippekyster. Eller kør (i venstre side) op i Troodos-bjergkæden med det højeste bjerg Mount Olympos på 1952 meter og nyd de vilde udsigter og et væld af byzantinske kirker (på Unescos verdensarvsliste).
Cypern ligger og putter sig inde i Middelhavets østligste hjørne ca. 70 kilometer syd for Tyrkiet og med kun 3-400 km til lande som Libanon, Israel, Egypten og Jordan. Faktisk er øen geografisk forbundet til Lilleasien med en undersøisk bjergryg. Republikken Cypern, der dækker 62 procent af øen, er et moderne land, som føler sig tæt kulturelt forbundet til Europa og er medlem af EU.
Pafos er både historisk og moderne
Det er også et historisk og mangefarvet land, som har været igennem mange æraer. Mange traditioner holdes i hævd, men gammel og ny kultur trives side om side. Byen Pafos er på Unescos verdensarvsliste og var igennem århundreder i antikkens tid hovedstad og et sted, som f.eks. korsridderne besøgte imellem 11. og 13. århundrede. Men den har også alle de veludviklede turistfaciliteter, som de fleste af os værdsætter.
I Pafos kan man besøge Kongegravene fra 3. århundrede f.Kr. og Agia Kyraki, hvor man kan se en mindeplade for den danske kong Erik Ejegod, der døde her i juli 1103 på vej hjem fra sin pilgrimsfærd til Jerusalem. Her er et intensivt turistliv, en flot marina og havnepromenade med restauranter og butikker, og byen har mange stjernebestrøede hoteller langs med vandet. Men også en gammel bydel, der snor sig op ad bjerget og med smågader at fare lykkeligt vild i.
Lækre Limassol
På vej videre til byen Limassol, der lokalt hedder Lemesos, skal man gøre holdt ved Afrodites Klippe. Her steg denne gudinde for kærlighed, skønhed og frugtbarhed ifølge sagnet op af havet. Her kan man tage sig en dukkert fra klippestranden. Bare husk at vandet hurtigt bliver dybt, så kun habile svømmere bør kaste sig ud i at svømme ud til Afrodite. Udsigten er fabelagtig, ligesom den er de fleste steder.
Limassol, det navn turister nok bedst kender byen som, er også en langstrakt by og regnes for Cyperns kosmopol med sine 180.000 indbyggere. Hele 16 kilometer strækker byen sig langs vandet og er den største og vigtigste havneby – og desuden centrum for Cyperns vinindustri. Vi boede langt ude og kørte med lokalbus fra det ret vidunderlige seksstjernede hotel St. Raphael. På strandpromenaden kan man se 16 store skulpturer i Town City Park.
I centrum holdt vi os i den maleriske, gamle bydel, nogle steder uden synlig turisme, og omkring middelalderborgen, hvor der henimod aften blev fyldt op på de mange hyggelige udendørsrestauranter. Området omkring Limassol er også sprængfyldt med arkæologiske udgravninger, f.eks. Kourion 19 km mod Pafos.
Mange afgrøder
Har man tid her, kan man fornøje sig med at besøge Krasochoria/The Wine Villages – vinlandsbyerne – nord for Limassol. Foruden vin dyrkes og eksporteres der mange citrusfrugter, kartofler, grøntsager, byg, oliven, tobak, johannesbrød og andet i den gunstige jordbund, som er meget mere frugtbar, end den ser ud her i det tørre oktober. Cyperns somre er hede og tørre, men der falder tilstrækkeligt med nedbør fra ca. november. I oktober var der + 30 grader.
Vi smutter videre til Larnaca, hvor Cyperns vigtigste lufthavn ligger kun otte kilometer fra byens centrum. Her ankommer de fleste turister, selv om Pafos også har en lufthavn. By og omegn har godt 85.000 indbyggere og har en både urban og afslappet atmosfære. Vi boede fantastisk centralt på lejlighedshotellet Atrium Zenon med swimmingpool og bar på taget. Her er fredeligt, og udsigten er i top.
Den bedste by
Lige i nærheden ligger stranden og den brede promenade Foinikudes med alt, hvad du kan ønske dig af spisesteder, og fortsætter du forbi borgen, kan du gå en skøn lang tur langs med havet. I smågaderne finder du masser af hyggelige restauranter og også lige ud til havet. De endelig også det centrale torv med St. Lazarus-kirken. Gå endelig på baren ”1900” (med restaurant ovenpå) – et stemningsfuldt must for musiknørdede natteravne som os. Larnaca har det hele.
Fra Larnaca kommer man nemt ud til strandene i Agia Napa, hvor mange danske turister bor, og videre langs kysten eller op i bjergene. Her kan man besøge det spændende marinemuseum Thalassa.
I 1974 besatte Tyrkiet den nordlige af Cypern (ca. 40 procent af øen), og i byen Nicosia skal man gennem et checkpoint og vise pas, hvis man vil se den tyrkiske bydel.
TRNC, Turkish Republic Northern Cyprus, eksisterer kun ifølge Tyrkiet og anerkendes ikke af resten af verden. Den græsk-cypriotiske del af Nicosia er moderne med smarte mærkevarebutikker og cafeer, mens den tyrkisk-cypriotiske del ser noget slidt ud, men den er interessant at opleve.
På vej til Larnacas lufthavn efter en oplevelsesrig uge passerer vi fire unikke saltsøer. De er berømte for et meget rigt fugleliv i vintermånederne, når flamingoer, vilde svaner og andre trækfugle holder pause. Mulighederne på Cypern er uendelige, at man bliver helt forpustet! Men tid til ordentlig ferieafslapning skal der selvfølgelig også være, så mon ikke jeg siger på gensyn til Cypern? Det tror jeg nok!
Du kan komme til Cypern med diverse charterbureauer, bl.a. Århus Charter, Spies, TUI og Apollo.
Læs også
Tak til Cyperns Turistråd i Stockholm, som havde arrangeret rejse, hoteller, restauranter og billeje.