I Danmark kender vi sangen som “Glade jul, dejlige jul”, men den østrigske originaltitel er ”Stille Nacht, Heilige Nacht”. Den blev spillet offentligt for første juleaften for 200 år siden, altså i 1818.
Det har østrigerne fejret behørigt hele året på hele 13 ”Silent Night-lokaliteter” i hhv. Salzburgerland, i det nordvestlige Østrig og Tyrol, som sangens skabere var knyttet til igennem deres liv.
Præsten Joseph Mohr fra Salzburg skrev de smukke vers – og hans digt blev til en af verdens mest elskede julesange. Han skrev det i 1816, og senere skrev skolelæreren Franz Xaver Gruber den dejlige melodi, og de to mænd sang den sammen for allerførste gang juleaften 1818 i St. Nickolas Kirke i byen Oberndorf.
Sangen blev bredt ud over Europa og gradvis til det meste af verden i de kommende år, hvor den syngende familie Rainer fra Zillertal rejste ud i verden og spillede og sang den i mange lande.
Langtidsholdbar
Nu fejrer sangen 200 års-fødselsdag, og vi er mange nationaliteter, som hvert år synger den på vores eget sprog eller dialekt – mere end 300 i verden. Og den lever formentlig længe endnu. De særlige steder er udvalgt på basis af Joseph Mohr og Franz Grubers livshistorier: Hvor de blev født, hvor sangen blev skrevet og sunget første gang, hvor de hver især boede og arbejdede – og hvor de døde. Det gjorde Joseph Mohr i Wagrain, som mange kender fra deres skiferier. Mange steder findes Silent Night museer, kapeller og bygninger, som de to herrer boede og arbejdede i gennem deres liv.
Altid i fokus
Det er ikke kun i år, at den verdensberømte sang har fået opmærksomhed, men man kan nok sige, at der har været sat helt ekstraordinær fokus på den og på de relevante steder. De vil også være på manges ’must see’-liste i de kommende år, og der vil stadig være skiftende udstillinger og fokus – og julesangen lever jo i bedste velgående. Den kom i 2011 på Unescos verdensarvsliste for sin kulturelle (immaterielle) værdi.
Det handler udstillingen på Salzburg Museum blandt andet om. “SILENT NIGHT 200 – History. Message. Present” er dedikeret til sangens historie, budskab og betydning i seks kapitler, baseret på de seks vers. Den kan ses indtil 3. februar 2019. Det er oprindelige en katolsk sang, men den betragtes nu mere som en sang eller salme for fred og frihed. Det er sådan, østrigerne ser på den. En dejlig, evigt elsket sang er det i al fald.