Tyskland bugner af julemarkeder, og mange er klar til start i løbet af de næste 14 dage. Også i Niedersachsen, hvor bl.a. ”9 byer” åbner hvert sit julehygge-marked fra d. 27. november og i de følgende dage. De fleste fortsætter til lidt efter jul.
Markederne ligger i hhv. Braunschweig, Celle, Göttingen, Goslar, Hameln, Hannover, Hildesheim, Lüneburg og Wolfenbüttel, og her kan man finde alverdens julehalløj af både pyntelig og spiselig karakter, lokalt kunsthåndværk til dig selv eller som julegaver og ikke mindst både historisk og hyggelig atmosfære med gamle bindingsværkshuse, barokfacader og gotiske gavle.
Alle de her byer ligger i delstaten Niedersachsen i det midterste Tyskland, som hvert år gør sig stor umage med at lægge op til en sød juletid. Fra slutnovember skrues der op for gløgg- og glühweingryderne, pølser, honningkager, pretzler og mange andre lækkerier gøres klar, og lyskæder og udsmykkede boder (og måske sne) gør marked og gaderne omkring festlige at færdes i for de mange, der glæder sig til årets højtid.
Delstatens hovedby Hannover har det største julemarked med næsten 200 boder, og i Lüneburg kan man i år se Europas største adventskrans (“Wichernkranz”), som stråler oppe fra vandtårnet. På markedet foran rådhuset spilles der dagligt stemningsfuld musik. Braunschweig indbyder de besøgende til at drikke julegløggen på lyspyntede tømmerflåder ved voldgraven.
I Celle, Göttingen, Hameln og det idylliske Goslar, som er på Unescos verdensarvsliste, kan stemningen bedst beskrives som fredfyldt og nostalgisk. I Wolfenbüttel byder de på fem temagårde med 21 eventyrmontrer, som er udarbejdet ned i de mindste detaljer, og i universitetsbyen Göttingen sætter man pris på ikke mindst et krus gløggøl (!) til de voksne. Hildesheim kan prale af at have Niedersachsens højeste kirketårn med flot udsigt.
Udover disse ni julemarkeder forvandler bilbyen Wolfsburg og dens temapark sig fra 1. december til ét stort julelandskab, hvor et højdepunkt er den 6.000 kvadratmeter store skøjtebane. Når der ellers ikke er et isshow i gang, så har besøgende adgang. Og der er åbent helt frem til 7. januar. Der laves ikke biler i denne ’Autostadt’ mere, men det var her, VW, Volkswagen eller Folkevognen/Boblen blev produceret fra 1938 og frem til 1978. Den gamle fabrik ligger der endnu, og der er naturligvis VW-museum.
Wolfsburg er ikke en af ”De 9 byer”, men er med på sidelinjen i den fælles promotion for de nordlige byer.
Link: 9 Staedte